Coronavirus veroorzaakt economische recessie

Coronavirus veroorzaakt economische recessie

Naast de invloed van het COVID-19-virus op medisch gebied laat het coronavirus nu ook een spoor van vernieling achter op financieel gebied.

Beurzen dalen

De aandelenindices op Wall Street maakte net als andere aandelenbeurzen, zoals bijvoorbeeld die in Amsterdam, relatief veel verlies door de zorgen voor de verspreiding van het coronavirus en de crash van de olieprijs.

Crash van de olieprijzen

De daling van de olieprijzen wordt echter niet direct veroorzaakt door de gevolgen van het coronavirus. Het coronavirus is echter wel een factor die er invloed op uitoefent. De olieprijzen daalde afgelopen maandan (9 maart 2020) met 30%.
De daling wordt veroorzaakt doordat Saudi-Arabië de olieproductie flink heeft verhoogd om zo Rusland af te straffen voor het feit dat ze niet akkoord gingen met een verdrag om de wereldwijde olieproductie te verlagen.
Daar komt nog eens bij dat er een overschot aan olie is ontstaan. Veel fabrieken in China werken namelijk maar op halve kracht. Hierdoor is de vraag naar olie sterk gedaald waardoor de prijzen alleen nog maar lager worden.

Economische recessie

De uitbraak van het coronavirus heeft dus een grote invloed op de wereldeconomie. Volgens sommigen is het zelfs verstandig om met een toekomstige economische recessie rekening te houden. Nu de uitbraak van het coronavirus bestempeld is het een pandemie zullen de beurzen waarschijnlijk nog verder dalen.
Hugo Erken, econoom van de Rabobank, denkt dat de economische schade nu al erger is dan het Centraal Planbureau (CPB) aangeeft. Het CPB gaf afgelopen week namelijk nog een economische groei aan van 1,4%.

De koersen blijven vooralsnog dalen. Daarnaast dalen ook crypto-valuta’s zoals de bitcoin erg snel. 1 Bitcoin tikte een tijdje geleden nog de waarde van 10.000 dollar aan. Deze is nu al gedaald naar 7.433 dollar. Ook is er nog voor het dalen van de Bitcoin nog geen einde in zicht.

Zoek je meer informatie over het coronavirus? Lees dan ons andere artikel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *