Coronavirus zet wereld op zijn kop

Coronavirus zet wereld op zijn kop

De afgelopen dagen is er niets anders meer in de media dan het coronavirus, echter zijn vele beelden die bij het virus worden geschetst niet geheel terecht. Wat het virus nou precies inhoud en wat je er tegen kunt doen lees je in dit artikel.

Wat is het coronavirus?

Het zo genoemde “coronavirus”, overigens bekend onder de naam COVID-19, wordt veroorzaakt door SARS-CoV-2 en is een virus wat in december 2019 razend snel verspreidde in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Het virus verspreid zich door de vochtdruppels die vrijkomen bij het hoesten of niezen. Een persoon kan het virus overigens ongeveer 12 dagen bij zich dragen zonder ook maar één van de symptomen te vertonen.

coronavirus

Hoe gevaarlijk is het virus?

Ondanks de enorme ophef in de media valt het relatief gezien mee. Het is te vergelijken met een griep. Echter is het coronavirus besmettelijker en is de kans op overlijden hoger dan bij een algemeen griepgolf. Van alle mensen die tot nu toe besmet zijn geweest met het coronavirus is 3,9% overleden aan de gevolgen van het virus. Bij een algemene griepgolf ligt dit percentage rond de 1%. De mensen die gestorven zijn door de gevolgen van het coronavirus zijn vrijwel alleen maar ouderen en mensen met een zwak afweersysteem door bijvoorbeeld een andere ziekte of aandoening.
Verre weg het grootste deel van de mensen ervaart alleen (milde) griepklachten. De meeste mensen zullen dan ook van het virus genezen.

Voorkomen van een besmetting

Om de kans op een besmetting met het virus te verkleinen is het verstandig om de volgende maatregelen te treffen:

  • Was regelmatig je handen en droog je handen af met papier (keukenrol bijvoorbeeld).
  • Schudt mensen even geen hand meer, iedereen zal op dit moment begrijpen dat je dit niet doet vanwege het virus.
  • Let erop dat je niet met ongewassen handen in je gezicht wrijft of iets eet.
  • Vermijd openbare plaatsen met meer dan 100 aanwezigen.
  • Werk zoveel mogelijk vanuit huis.
  • Denk aan andere mensen. Ben je een beetje verkouden of moet je af en toe hoesten of niezen? Houd rekening met andere mensen in je omgeving om er voor te zorgen dat ook zij een lager risico lopen op een besmetting.
  • Raak niet in paniek. Met paniek los je namelijk niets op. Het maakt de kans alleen maar groter dat je roekeloos gaat handelen waardoor je misschien juist ongewild de kans op besmetting vergroot.

Vaccin

In januari 2020 begon men met het ontwikkelen van een vaccin tegen COVID-19. Het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) startte een samenwerking met het biotechnologie bedrijf Moderna om een vaccin te maken. Zij verwachten het vaccin al in mei 2020 in productie te kunnen brengen. Echter zullen er eerst proeven worden gedaan met dieren en zullen ze later pas gaan testen met mensen. Het duurt dus nog wel even voordat het vaccin dus publiekelijk toegankelijk zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *