Medicijn tegen coronavirus

Medicijn tegen coronavirus

Wetenschappers van de KU Leuven in België hebben ontdekt dat een malariamedicijn uit 1934 werkt tegen COVID-19, meldde nu.nl op 18 februari 2020. COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus genaamd 2019-nCoV. In hoeverre het medicijn de symptomen van het coronavirus kan verminderen is nog onzeker.

Chloroquine

Het middel chloroquine werd in 1934 op de markt gebracht als middel om de symptomen van malaria in te perken.
In 2004 werd er al ontdekt dat dat het middel werkt tegen SARS, wat ook een coronavirus is. Dit werd ontdekt door de Belgische professor Marc Van Ranst. Hij vroeg zich af of het middel ook werkte tegen het COVID-19-virus.

Gebruik als medicijn

Het middel wordt al als medicijn gebruikt op mensen die positief getest zijn met COVID-19. Echter wordt het medicijn alleen als middel tegen het coronavirus gebruikt in 10 ziekenhuizen in Peking, Wuhan en Guangdong. Het middel bleek aan te slaan en men kreeg minder last van de symptomen. Zo hadden ze minder koorts en werd de longfunctie weer verbeterd. Hierdoor konden ze sneller herstellen van het virus.

Nog geen vaccin

Het middel kan slechts worden gebruikt om de symptomen te verminderen. Het is dus geen vaccin tegen COVID-19. Door het middel te gebruiken voorkom je een besmetting niet.
Wetenschappers van over de hele wereld blijven werken aan een vaccin tegen het huidige coronavirus. Zo staat men in Israël op het punt om een mogelijk vaccin te gaan testen op dieren. Het kan overigens nog wel even duren voordat het vaccin actief getest kan gaan worden op mensen. Het blijft dus de vraag of het vaccin er op tijd zal zijn.

Meer lezen over het coronavirus? Bekijk andere artikel over het coronavirus hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *