Rellen in Nederland

Rellen in Nederland

Sinds 2 dagen geleden is het, met name ’s avonds, behoorlijk onrustig in vele Nederlandse steden. Men spreekt hier over rellen met grote gevolgen voor de samenleving. Wat is de oorsprong van de rellen? In hoeverre zijn deze rellen te linken aan de demonstraties omtrent het corona-beleid? Welke rol speelt de media en hoe hevig is het nou echt?

Oorsprong

Om de directe oorsprong van al deze ongeregeldheden te achterhalen zal men verder moeten kijken dan de recente gebeurtenissen. Het is van belang om na te denken of de vredige protesten tegen de op zaterdag 23 januari avondklok wel echt de aanleiding zijn tot deze rellen. Is het de intentie van de protesterende menigde om vernieling op deze schaal aan te richten? Na onderzoek te verrichten kwamen we tot de conclusie dat dit totaal niet het geval is. De vraag waarom het dan zo in de media naar buiten wordt gebracht is met enkel gezond bestand eenvoudig te beantwoorden.
Mensen die zich tregen de avondklok en andere coronamaatregelen keren zijn over het algemeen rechts georiënteerd. Neem daarbij het feit dat de media en de rechtse politiek altijd lijnrecht tegenover elkaar staan en je hebt het antwoord. Het is dan ook geen wonder dat de media maar al te graag, en onterecht, met de vinger naar de PVV en FVD wijst.

Als het niet de demostraten zijn die de rellen veroorzaken wie of wat heeft dan toch de aanleiding gegeven tot het overgaan op deze vormen van geweld? Om te beginnen is het wijs om onderzoek te doen naar de mensen die over het algemeen participeren in deze rellen. Bij enige observatie is te zien dat de demostraten voor het grootste deel uit allochtonen bestaat. Het product van de alsmaar doorgaande migratie die het overheidsbeleid van het ondertussen gevallen kabinet in stand heeft gehouden. Het blijkt dus dat vele van deze mensen ‘kicken’ op het geweld en de vredige demonstraties van anderen daarvoor misbruikt.

Rol van de media

Zoals gewoonlijk speelt de media een belangrijke rol bij dit soort algemene dan wel gevoellige vraagstukken binnen onze samenleving. Het draait hierbij niet alleen om het door relschoppers oproepen van mensen via de sociale media maar ook in hoeverre hetgeen wat wij op het nieuws en in de media zien de werkelijkheid reflecteerd.

Het valt niet te ontkennen dat de media een gigantische invloed heeft in het presenteren van de ‘werkelijkheid’. Echter is de vraag in hoeverre deze ‘werkelijkheid’ gereflecteerd wordt in bijvoorbeeld het nieuws. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan de vraag of de rellen wel overal echt zo hevig zijn als op het nieuws. Er zou bijvoorbeeld heel goed sprake kunnen zijn van framing waarbij enkel en bepaalde gebeurtenis belicht wordt waardoor al het andere in de schaduw valt van het ene incident.

Zoals je hebt kunnen lezen staan de media en de rechtse politiek altijd tegenover elkaar als het gaat om dit maatschappelijke problemen. De media zal in dit geval ook het leven van de rechtse politieke partijen een stuk moeilijker proberen te maken. Zo geven verschillende nieuwsorganisaties de schuld aan de PVV en FVD terwijl deze partijen juist tegen geweld en voor vredige demonstraties zijn. Toch blijven ze proberen op deze manier de verkiezingen en daarmee de besturingen van Nederland te beïnvloeden.

Dit kun je vooral terugzien in het feit dat de mainstreamedia de indruk wilt wekken dat Nederland in een soort van burgeroorlog achtige situatie terecht is gekomen. Echter is dit alles behalve waar. Er zijn natuurlijk incidenten dit kortom niet door de bocht kunnen en waarvoor de daders gestraft dienen te worden. Maar het idee van een totale chaos kan bestempeld worden met: zeer overdreven.
Daarnaast wekt de media het idee dat de rellen worden gehouden door mensen die demonstreren tegen corona-maatregelen zoals de avondklok. Omdat deze vredige demonstranten vaak de achterban zijn van een rechtse partij maakt de oppertunistische mainstreammedia hier graag gebruik van.

Hiermee hoop ik enige misconcepties omtrent de rol van demonstranten, de media en de relschopper uit de weg te hebben geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *