Baudet spant kort geding aan tegen VPRO

Baudet spant kort geding aan tegen VPRO

Woensdag 11 maart 2020 vond het kort geding, aangespannen door Thierry Baudet van het Forum Voor Democratie (FVD), plaats. Dit omdat “Natalie Righton” van de VPRO een incorrecte uitspraak deed over wat Baudet gezegd zou hebben. De advocaat van Baudet spreekt zelfs van ‘karaktermoord’.

Incorrecte parafrase

De presentatrice van buitenhof, Natalie Righton, heeft een opmerking van de heer Baudet incorrect geparafraseerd. Zo heeft de heer Baudet volgens haar de volgende uitspraak gedaan: “de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten”. Echter is dat totaal niet het geval. Baudet heeft nooit gesproken over de woorden ‘ras’ en ‘vervangen’ in relatie tot de functie van de EU. Baudet sprak namelijk over het verzwakken van de nationale staat. ‘Nationale staat’ is heel wat anders dan ‘ras’ en ‘verzwakken’ betekent zeker weten geen ‘vervangen’.

Rectificatie

De heer Baudet heeft op Twitter nog laten weten dat er onmiddellijke rectificatie werd geëist. Als dat niet binnen een uur geregeld was dan zou er een kort geding volgen. Zo gezegd zo gedaan, Thierry Baudet spande een kort geding aan tegen de VPRO, de organisatie achter het programma ‘Buitenhof’.

Karaktermoord

De advocaat van de heer Baudet, Dirk Vermaat, gaf tijdens de zitting aan dat deze niet plaats had hoeven vinden als Righton had gezegd: ” En dan vat ik de woorden van Baudet samen.”, zo was het voor iedereen duidelijk geweest dat het haar gedachten dan wel uitspraken waren en niet die van Baudet.
Volgens Vermaat is er sprake van een poging ‘karaktermoord’. Er is namelijk keihard gelogen om het karakter, in dit geval die van Baudet, schade aan te doen. Ook vermeld de advocaat dat er drie worden in de parafrase voorkwamen die Baudet absoluut niet had gezegd in de Tweede Kamer voorafgaande van het voorval, namelijk: ‘blank(e)’, ‘ras’ en ‘vervangen’.

De rechter zal 25 maart een schriftelijke uitspraak doen over het kort geding van Baudet tegen de VPRO.

Op zoek naar meer informatie over politiek gerelateerde zaken? Bekijk onze andere berichten hier. Ook voor Baudet en FVD nieuws zit je hier goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *